De ce exista anti-semitism in lume? De ce lumea ii uraste exact pe evrei? De ce nu pe chinezi sau belgieni, sa zicem?


antisemitism

Buna intrebare! Un raspuns care sa explice cu adevarat existenta anti-semitismului in lume, cred ca numai Dumnezeu poate oferi… Evident, ura impotriva evreilor si manifestarile de anti-semitism (ca, de altfel, orice atitudine sau manifestare rasista, xenofoba, discriminatorie impotriva oricui) nu sunt indreptatite si nici normale! Voi incerca in cele ce urmeaza sa ofer doar cateva idei care, bineinteles, nu cauta sa justifice anti-semitismul si sa-i confere legitimitate…

Citand din Dictionarul Enciclopedic de Iudaism (Editura Hasefer, 2001), anti-semitism-ul este un termen desemnand ura impotriva evreilor. Termenul in sine a fost utilizat pentru prima data in istorie in anul 1879, de catre pamfletistul german Wilhelm Marr. Din punct de vedere stiintific, termenul este gresit, deoarece el se refera, de fapt, numai la evrei, si nu la toate popoarele semitice, printre care se numara, de pilda, arabii.

In ceea ce priveste notiunea in sine, anti-semitismul a existat din cele mai vechi timpuri. Chiar in scrieri grecesti sau latine dinaintea secolului al 2-lea i.e.a., evreii au fost acuzati ca sunt de pilda lenesi, deoarece se odihneau o zi pe saptamana (Shabatul). Una din cauzele principale ale anti-semitismului reprezinta fara doar si poate informatii false si zvonuri vehiculate la adresa evreilor.

In antichitate, unul din motive era acela ca evreii erau diferiti: lumea intreaga era politeista, iar evreii se inchinau unui singur Dumnezeu. In plus, legile evreiesti, in special regulile alimentare (kashrut-ul) limitau relatiile sociale cu ne-evreii. Un alt motiv, spre exemplu, era faptul ca evreii nu admiteau casatoriile mixte, ceea ce era adesea interpretat (bineinteles fals si in necunostinta de cauza) ca o dovada de aroganta. O alta posibila cauza este aceea ca evreii au mentinut intotdeauna o „distanta” fata de vecinii lor neevrei. Aceasta ghetto-izare (fortata sau voluntara) a contribuit la atmosfera generala.

Odata cu aparitia religiei crestine, are loc o recrudescenta a anti-semitismului care avea sa se extinda pana in epoca moderna. Evreii sunt acuzati (din nou pe nedrept) de a se fi impotrivit crestinismului, de a-l fi crucificat pe Isus si de a nu fi acceptat noua religie. In timpul cruciadelor, multe comunitati evreiesti au fost distruse iar evreii ucisi. Inchizitia din Spania a constituit o alta perioada neagra, evreii fiind acuzati (din nou complet pe nedrept) de omoruri rituale, de faptul ca folosesc sange de copii crestini pentru a prepara matza (azima) pentru sarbatoarea de Pesah. In lumea musulmana, insa, cu exceptia unei perioade de fanatism si a faptului ca evreii au fost considerati cetateni de rangul al doilea, prigoana impotriva evreilor nu a fost nici pe departe ca in Europa, unde religia majoritara era cea crestina.

Persecutiile anti-evreiesti au fost multiple si variate: de la interzicerea de drepturi civile, la obligativitatea de a purta semne distinctive, de la impozitari arbitrare si pana la presiuni (uneori mergand pana la tortura si ucidere) pentru a-i face sa isi regene credinta.

Pogromurile, perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Legile discriminatorii de la Nurenberg si Holocaustul cu toate ororile sale au fost alte perioade neagra a istoriei evreilor. Si, fara indoiala, exemplele pot continua inca mult…

La intrebarea „de ce?”, raspunsul nu este insa unul simplu. Parte din motive au fost deja enumerate: faptul ca erau priviti ca diferiti (xenofobie), implicarea lor in evenimentele istorice asociate cu aparitia religiei crestine, informatii false si zvonuri legate de legea iudaica (care de cele mai multe ori erau izvorate din necunoastere). Un motiv mai nou este de asemenea si conflictul israeliano-arab, omni-prezent in emisiunile de stiri. Un alt posibil motiv al acestei uri este si faptul ca evreii sunt deosebit de prezenti in viata sociala, culturala, stiintifica a multora dintre statele lumii. Spre exemplu, un sondaj de opinie a demonstrat ca americanii cred ca evreii reprezinta circa 20-25 % din populatia S.U.A., cand realitatea statistica este aceea ca evreii reprezinta aproximativ 2%! „De ce nu ii uraste lumea pe chinezi sau belgieni?”Pe scurt, pentru ca toata lumea ii cunoaste pe evrei, pentru ca ei sunt deosebit de prezenti. Chinezii sunt in China, belgienii in Belgia, insa evreii sunt raspanditi in intreaga lume. Iar daca la aceasta se adauga si toate scrierile anti-semite, toate campaniile antisemite desfasurate in decursul istoriei, toata propaganda antisemita care inca mai are loc, raspunsul este complet.

Desigur, ceea ce este paradoxal, este ca de foarte multe ori antisemiti declarati nu au vazut niciodata un evreu! Tari in care evreii nu reprezinta decat o minoritate complet nesemnificativa din totalul populatiei au totusi o mentalitate antisemita deosebit de puternica (de exemplu, Polonia, in care peste 90 % din evrei au fost ucisi si arsi in cuptoare in timpul Holocaustului). Sunt multe lucruri in lume care merg rau si este mult mai comod sa fie puse in seama cuiva, sa fie gasit un „tap ispasitor”. Resentimentele exista, neonazismul gaseste adepti, acuzele au fost formulate destule in decursul istoriei, iar daca nu sunt suficiente, se mai pot inventa si astazi…

Leave a comment